Søk
Close this search box.

Fengselet i Konsmo?

Huset vi i dag kaller Det gamle posthuset har en lang historie. Gården det tilhører blir omtalt så langt tilbake som 1390. Og ganske riktig, i tida da dette var lensmannsgård, var det arrest oppe på loftet.

Skilt på fasade av Det gamle posthuset på Konsmo, med informasjon om husets historie.

I følge Norges bebyggelse er huset oppført i 1750 av lafta tømmer og omtrent 100 kvadratmeter stort.

Huset var lensmannsgård fra 1839, da daværende eier Ola Larson ble lensmann. Han var lensmann i 28 år, fram til 1867, da hans sønn Lars Olsen overtok denne viktige rollen i bygda. Lars Olsen var lensmann fram til 1877.

Fangecelle

Øverst i huset er det et rom ut mot veien som ble brukt til arrest i denne perioden. Et lite vaktrom i 2. etasje, ved den bratte trappa opp til loftsetasjen, vitner om det samme.

I 1803 skjøter Torstein Ommundsen gården (gnr 28 bnr 7) over på Gunnar Knudsen, Høyland for 2000 riksdaler. Ni år seinere skjøter Gunnar den videre til Mikal Torsteinsen Ventland, Skofteland, for 2500 riksdaler.

Fra 1878 og til huset ble kjøpt av daværende Audnedal kommune i 1996, var det ei og samme slekt som eide huset. Siste eier var Astrid Ø. Nygård, Konsmo.

Barnevandreren Ole Høiland

24. februar 1797 ble en liten gutt døpt i Grindheim kirke i det som da var Bjelland prestegjeld. Han het Ole og var sønn til Peder Olsen Høiland og Gjertrud Gullovsdatter. I sitt voksne liv skulle gutten bli viden kjent som mestertyven Ole Høiland.

Han vokste opp på Høyland i Grindheim. Familien var svært fattig og som 10-åring begynte Ole i tjeneste på andre gårder. Som barnevandrer havnet han blant annet i Tveit. Her hadde han tjeneste i tre år på prestegården hos presten Lassen. 19 år gammel ble han konfirmert i Tveit kirke.

I samme periode måtte foreldre hans gå fra gården på Høyland. De flytta til Kristiansand og ble etter hvert registrer i fattigvesenets register der. Etter sigende var det etter at Ole hadde besøkt sine foreldre i Kristiansand, at han begynte sin løpebane som tyv.

Holum, Spilling, Konsmo, Øydneskleiv…

Vi har ikke funnet skriftlige kilder på at Ole Høiland ble holdt fanget her på Det gamle posthuset. Men i rettsprotokoller og nedskrevne historier er det beskrevet hvordan han stjal og lurte folk i Audnedalen, blant annet på Spilling i Vigemostad og på Øydneskleiv. Og det er dokumentert at han satt i arresten i Mandal. Og rømte derfra…

Sammenholdt med at den lokale historien sier at mestertyven ble holdt i arrest hos lensmannen på Konsmo, er det ikke usannsynlig at Ole Høiland har sittet i fangecella på loftet på Det gamle posthuset.

Kilder:

  • Opplysningene om gården og huset kommer fra protokoller fra Statsarkivet i Kristiansand, og er blant annet samlet av Gunvald Kvelland.
  • Informasjon om Ole Høyland er dels henta fra heftet «Ole Pedersen Høilands liv og levnet», satt sammen av Reidun Skjeggestad Hundsdal. Hun har hentet informasjon fra H. Meltzers bok av samme tittel. Andre kilder er denne artikkelen på Wikipedia og denne omfattende og spennende artikkelen hos Vest-Agder museet.

Del denne artikkelen med verden

Related Posts